Aihetehtävät

Voit valita alla olevista tehtävistä jonkun työryhmäsi käyttöön Noodissa. Voit myös muokata tehtävää omiin tarpeisiisi sopivaksi.

  1. maalaa tehtäväteksti
  2. kopioi se ctrl-C- painikkeilla leikepöydälle (tai valitse valikossa Edit - Copy)
  3. siirry Noodin Luo tehtävä -sivulle
  4. liitä teksti tekstikenttään ctrl-V-painikkeilla. (tai valitse valikossa Edit - Paste)

3 ASIAA | Tehtävä aiheen etsimiseen

TEHTÄVÄ
Listaa kolme asiaa, joista sinun mielestäsi kannattaa kirjoittaa juuri nyt. Perustele jokainen asia yhdellä lauseella. Kun kaikki ovat kirjoittaneet omat listansa, käykää antamassa peukalonkuvia. Jatkakaa keskustelua suosituimmista sanoista – mikä tuntuisi olevan ryhmälle yhteinen aihe?

ESIMERKKI:

Kolme asiaa, joista minun mielestäni kannattaa kirjoittaa, ovat:
*Rakkauden kaipuu
*Toisen ihmisen pelko (vrt. rasismi)
*Se, että Helsingissä autot ajavat liian lujaa

JUURI NYT | Tehtävä aiheen etsimiseen

TEHTÄVÄ
Millainen esitys tähän maailmaan tarvittaisiin? Mitkä asiat mielestäsi kaipaavat käsittelyä? Millaiset esitykset ovat jääneet paitsioon, mikä on näkymättömissä? Kysymys liittyy myös tyylilajiin ja tekemisen tapaan - aiheiden lisäksi, millainen esiintyminen, lavastaminen, kirjoittaminen on teatterille tärkeää? Vastaa kysymyksiin vapaamuotoisesti.

ESIMERKKI:
Juuri nyt kaivattaisiin nuorten tekemää esitystä, jossa olisi suora ja herkkä tunnelma. Haluaisin, että nuoret pääsisivät näkyviin sellaisena kuin itse ovat, eivät sellaisina kuin aikuiset heidät näkevät. Esitys, jossa voitaisiin sanoa asioita suoraan, kaunistelematta.

ENERGIAA | Tehtävä aiheen etsimiseen

TEHTÄVÄ
Kirjoita viisi sanaa, jotka tällä hetkellä sisältävät sinulle energiaa, eli tuntuvat siltä, että sanoissa on arvoitusta ja pohdittavaa. Kirjoita sitten vähän joka sanasta: miksi juuri nämä tuntuvat tärkeiltä? Millä tavoin sanat linkittyvät keskenään?

ESIMERKKI:
Kissa
Tulevaisuus
Tieto
Aika
Maalla

Kissa on aina ollut minulle tärkeä eläin, jonkinlainen mysteeri itsessään. Tällä hetkellä myös kissan sairaus pohdituttaa.

Tulevaisuus on samanlainen mysteeri kuin kissa - sitä, miten se menee, ei voi tietää, ja uhkakuvat ovat isot. Tulevaisuus vaatii sitä, että aina sillointällöin pysähtyy ja miettii, mitä siltä haluaa, ottaa uusia suuntimoita.

Tieto on valtaa - väite pitää minusta paikkansa. Ihmiset, jotka ovat aitiopaikoilla, linkittävät asioita yhteen. Kuinka paljon tietoa haluaisin / tarvitsisin? Kuinka paljon tietoa nuorilla pitäisi olla, jotta maailma muuttuisi?

Aika on valtaa - pitää minusta myös paikkansa. Se, mihin aikansa käyttää ja miten, on nykyään yhä tärkeämpi asia. Kenelle sen annan ja miksi? Ovatko syyt tarpeeksi hyvät? Rauha on tärkeää. Ajankäyttö vaikuttaa myös tietoon: ihmisestä tulee ammattilainen siinä, mihin hän käyttää paljon aikaa.

Maalla - tämä on juuri tämänhetken tunnelma, aurinko paistaa ja syksy on alkanut. Maalla aika on erilaista kuin kaupungissa.

TAUSTAA VERKOSTA | Tehtävä aiheen syventämiseen

TEHTÄVÄ
Käy lukemassa toisten aiheita. Valitse yksi aihe, ja hae internetistä aiheeseen liittyvää, sinusta mielenkiintoista tietoa - linkkejä, kuvia, videoita. Kirjoita uusi idea, jonka otsikoksi valitset aiheen (tarkista, ettei kukaan muu ole kirjoittanut samasta aiheesta - jos on, lisää linkkisi samaan tekstipohjaan kopioimalla teksti uudeksi), ja linkitä tekstiin löytämiäsi linkkejä.

ESIMERKKI:
Valitsemani aihe: Tulevaisuus (idean otsikkona)

Eduskunnassa on tulevaisuusvaliokunta, joka suomalaisten puolesta säännöllisesti pohtii tulevaisuutta. Tämä dokumentti löytyi heidän sivuiltaan - siinä käsitellään ilmastonmuutosta ja hyvinvointiyhteiskuntaa. Dokumentti on pitkä, mutta vilkaiskaa vaikka yhtä lukua:

http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=bk14010114935831&cmd=download

TAUSTAA VERKOSTA | Tehtävä aiheen syventämiseen

TEHTÄVÄ
Tutustu yhdessä valittuun aiheeseen kirjastossa ja tee puolen sivun mittainen essee, jossa esittelet ne asiat, jotka sinusta ovat aiheessa tärkeimpiä. Käy kommentoimassa muiden esseitä.

ESIMERKKI:

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License