Antagonisti

Antagonisti on tarinassa päähenkilön päävastustaja, se, joka asettaa esteitä päähenkilön tielle. Vastustaja esitelläänkin usein aivan tarinan alussa, kun hän tuottaa tarinan suuren esteen päähenkilön ratkaistavaksi.

Vastustaja on vahvassa asemassa oleva henkilö. Hän luo tarinaan jännitystä. Vastustaja voi olla henkilö, päähenkilön oma luonteenpiirre, sisäinen ongelma, luonnonvoimat, joukko henkilöitä (Romeon ja Julian suvut, jotka haluavat erottaa rakastavaiset) tai instituutio (esim. oikeuslaitos, vankila).

Jos päähenkilö on sankari ja pyrkii hyvään, on antagonisti yleensä konna, joka pyrkii tuhoamaan sankarin. Toisaalta, jos päähenkilön päämäärät ovat rikolliset, voi antagonisti olla oikeamielinen, joka pyrkii estämään päähenkilön toimet.

Yleensä päähenkilön henkilökaaret ovat vastakkaisia. Jos päähenkilö muuttuu epävarmasta itsevarmaksi, niin antagonisti muuttuu itsevarmasta epävarmaksi. Usein vastustaja ei kuitenkaan muutu, koska hän on negatiivinen hahmo.

Antagonisti ei yleensä riivaa päähenkilöä pahuuttaan, vaan hän kokee päähenkilön tavoin olevansa oikealla asialla. Kirjoittajan kannattaa pyrkiä välitämään katsojalle antagonistin näkökulma (vaikka olisikin itse eri mieltä) sekä samaistuttavat piirteet, eli ne piirteet, jotka katsoja voi tunnistaa itsessään. Piirteet voivat olla negatiivisia, esimerkiksi pyrkimys dominoida muita ihmisiä.


Lähteet:
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia

Lisätietoa internetissä:
Wikipedia-artikkeli
YLE Pekko Pesosen blogi: Antagonisti on kuollut


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License