Dilemma

Dilemma on draamallinen dialogin pätkä, tilanne tai tarinan ydin, jossa henkilö joutuu valitsemaan kahdesta yhtä huonosta, yhtä vaikeasta ja yhtä tuskallisesta vaihtoehdosta. Hän on puun ja kuoren välissä. Surkeita vaihtoehtojaan punnitessaan henkilöhahmo voi vihastua, lamaantua, riehaantua tai väistää tilannetta hetkellisesti, mutta ennen pitkää hänen on kohdattava ongelma. Dilemma on ulkoinen keino näyttää henkilöhahmon sisälle ja luoda henkilöön syvyyttä, sillä hahmon on reagoitava dilemmaan ja tuo reagointi kertoo hänen luonteestaan.

Dilemma aktivoituu tarinan alkupuolella ja henkilö kärsii siitä eri muodoissa koko tarinan ajan aivan tarinan loppuun saakka, jolloin hän vapautuu siitä tai tuhoutuu. Sofian valinta -elokuvassa paljastuu, että päähenkilö on nuoruudessaan joutunut valitsemaan sen, kumpi hänen lapsistaan kuolee Auschwitzissa kaasukammiossa. Sofia ei kestä elää asian kanssa ja tappaa itsensä elokuvan lopussa.

Naisen tuoksussa sisäoppilaitoksen rehtori tarjoaa köyhälle päähenkilölle vaihtoehdoiksi joko kannella jekun tehneistä rikkaista koulutovereistaan tai tulla erotuksi koulusta. Jos päähenkilö kantelee, niin hän myy ”sielunsa koskemattomuuden”, mutta saa rehtorin lupaaman jatko-opiskelupaikan Harvardista. Jos hän ei kieli koulutovereistaan, niin hän menettää ne tulevaisuuden mahdollisuudet, jotka valmistuminen sisäoppilaitoksesta ja Harvardista hänelle tarjoaisi ja joutuisi palamaan kotiinsa maitojunalla. Kuten hänen Al Pacinon esittämä Frank Slade sanoo: ”Mikä dilemma! Pitäisikö Charlie Simmsin hyväksyä vapaalippu Harvardiin vai ei?”

Dilemman täytyy koskettaa katsojaa ja katsoja voi sekä tunnistaa että samastua ongelmaan. Tällöin katsoja kiinnostuu ja välittää henkilöhahmosta. Naisen tuoksun dilemma tuntuu lähestyttävältä, koska siinä on kyse eteenpäin pääsemisestä toisten kustannuksella. Katsojaa kiinnostaa, että kieliikö Charlie, kuten kai suurin osa ihmisistä hänen tilanteessa tekisi, ja kuten Sladen esittämä hahmo kehottaa häntä tekemään.

Sofian valinnassa päähenkilön täytyy valita lastensa välillä. Katsoja voi samastua Sofian dilemmaan ehkä pienemmällä ja arkisemmalla tasolla, vaikka tosin Thaimaan tsunamin aikana raportoitiin ihmiskohtaloista, joissa äiti tai isä piteli hyökyaallon keskellä molemmissa käsissään lapsiaan ja vanhemman täytyi päästää irti toisesta voidakseen itse pidellä kiinni puhelintolpasta ja voidakseen itse pelastua ja pelastaa edes toisen lapsista.


Katso myös:
dialogi, draamallinen tilanne, henkilöhahmo, tarina

Lähteet:
Kitchen, Jeff 2006, Writing a Great Movie, 1-20.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License