Dramaattinen kysymys

Dramaattinen kysymys on kysymys, joka katsojalle herää kohtauksen alussa, ja johon katsoja haluaa saada vastauksen. Keskeinen dramaattinen kysymys liittyy koko tarinaa askarruttavaan kysymykseen.

Dramaattinen kysymys voi herätä kohtauksessa päähenkilön päämäärän tai hänen kohtaamansa ongelman tai konfliktin seurauksena. Dramaattinen kysymys saa yleensä yllättävän ja negatiivisen vastauksen. Esimerkiksi Erin Brockovichin ensimmäisen kohtauksen dramaattinen kysymys on ”saako Erin työpaikan?” Vastaus on ”ei saa”, koska ”ei”-vastaus pitää tarinan liikkeessä. Tämän jälkeen Erin ajaa kolarin ja dramaattiseksi kysymykseksi nousee se, että saako Erin korvauksia, jotta hän pystyisi maksamaan velkansa” Vastaus on jälleen negatiivinen, kun hän häviää oikeusjutun.

Tarina on aivan alussaan ja Erinillä on jo niskatuki, mäsä auto, paljon velkaa, eikä hänellä ole työpaikkaa. Seuraavassa kohtauksessa selviää, että hänen lapsensa on sairastunut, eikä hänellä ole lääkkeitä, joten dramaattiseksi kysymykseksi muodostuu se, että miten Erin saa lääkkeet lapsilleen.

Keskeinen dramaattinen kysymys syntyy kolminäytöksessä rakenteessa joko tarinan katalyysissa tai ensimmäisen juonikäänteen kohdalla. Se on avoin kysymys, johon katsoja haluaa vastauksen ja valmis katsomaan tai lukemaan koko tarinan saadakseen tuon vastauksen. Päätyvätkö Bridget Jones ja Mark Darcyn yhteen? Löytääkö Lassie takaisin kotiin oikean omistajansa luo? Voittaako Rocky vastustajansa?

Erin Brockovichin keskeinen dramaattinen kysymys on se, että ”pystyykö kouluttamaton Erin voittamaan valtavan oikeusjutun suuryritystä vastaan"? Keskeinen dramaattinen kysymys synnyttää jännitteen, mikä kestää tarinan alkupuolelta ja loppupuolelle saakka ja siten kääntää katsojan huomion tulevaan. Lisäksi se auttaa järjestämään tarinaa sekä ohjaa katsojan fokusta siihen, mikä on olennaista.

Lopussa kysymys katsoman otteessaan pitänyt avoin kysymys saa vastauksen. Bridget Jones ja Mark Darcy saavat toisensa. Lassie pääsee kaikkien vaikeuksien ja seikkailujen jälkeen oikean omistajansa Joen luo, joka on jo luopunut siitä toivosta, että joskus vielä näkisi rakkaan koiraystävänsä. Erin Brockovich kerää todisteet suuryritystä vastaan ja vakavista terveysongelmista kärsivät pikkukylän asukkaat saavat tuntuvat korvaukset.

Hyvä vastaus on yleensä looginen mutta yllättävä tai se voi olla katkeransuloinen, jolloin päähenkilö häviää jotain mutta samalla voittaa jotain. Esimerkiksi Rocky Balboa häviää matsin Apollo Creedille muutamalla pisteellä, mutta voittaa sekä itsensä että muiden kunnioituksen, eli hän epäonnistuu toimintajuonessa, mutta onnistuu täydellisesti tunnejuonessa hänen kasvaessaan ihmisenä.


Katso myös:
jännite, Syd Fieldin rakenne, kysymys ja vastaus -tekniikka

Lisätietoa internetissä:
Lue artikkeli keskeisestä dramaattisesta kysymyksestä
Katso klippi keskeisestä dramaattisesta kysymyksestä


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License