Esiintyjän tuottama teksti

Esiintyjän tuottama teksti viittaa improvisaatioon joko työtapana esitystä valmistaessa tai itse esityksessä. Esimerkiksi Shakespearen Hamletissa Elisabetin aikaiset klovnit lisäsivät tekstiin omia kommenttejaan.

Nykyaikana tekniikkaa käytetään niin elokuvassa kuin teatterissakin: elokuvaohjaaja Mike Leigh rakentaa käsikirjoituksen tekstin improvisoimalla näyttelijöiden kanssa, lähtien liikkeelle muutamista ideoista, joista useiden viikkojen aikana jalostuvat elokuvan hahmot ja repliikit. Teatterin puolella esiintyjän tuottama teksti on eräs tärkeä ryhmälähtöisten esitysten työskentelytapa.

Toisinaan kirjoittaja ja esiintyjät tekevät yhteistyötä: kirjoittaja antaa perustilanteen, jonka pohjalta esiintyjät improvisoivat. Improvisoinnista kirjoittaja poimii tärkeimmät kohdat ja mehukkaimmat repliikit ja sitten kirjoittaa itse kohtauksen.

Kirjoittajan on myös mahdollista jättää jokin kohtaus auki, esiintyjien improvisoitavaksi. Näin voidaan toimia esimerkiksi, jos kirjoittaja haluaa esiintyjien astuvan jossain kohdin esiin omina itseinään - tällöin käsikirjoituksessa voi lukea esim:

"Esiintyjä esittelee itsensä ja kertoo 3 asiaa: 1 asian, joka oli hänelle tärkeä lapsena, 1 asian jota hän vihaa ja 1 asian, joka häntä pelottaa."


Katso myös:
improvisaatio, nykyteatteri

Lähteet:
Pickering 2010, Key concepts in drama and performance, s. 7-8


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License