Este

Draama syntyy esteistä, joita päähenkilö kohtaa pyrkiessään päämääräänsä. Periaatteessa jokainen tarinan kohtaus sisältää jonkin esteen. Näin ollen estettä voi pitää synonyymina draamalliselle tilanteelle.

Kun päähenkilö kohtaa esteitä, ongelmia ja konflikteja, hän kärsii. Kärsivä henkilö on katsojasta kiinnostavampi kuin henkilö, joka etenee tapahtumasta toiseen ilman minkäänlaisia mielenliikutuksia lopulliseen päämääräänsä.

Esteet voivat olla ulkoisia (vastustaja, terveys, paikka) tai sisäisiä (tunteet, traumat, heikkoudet). Tarinan alussa esteet ovat helppoja ja ne vaikeutuvat tarinan edetessä, jolloin katsoja pysyy kiinnostuneena.

Esimerkiksi District 9:n elokuvan päähenkilö sairastuu (este) joutuessaan kosketuksiin D9:ssä asuvien avaruusolentojen (este) mustan nesteen kanssa (este). Päähenkilön päämääräksi muodostuu parantua sairaudesta, joka muuttaa hänen kehoaan (este), mutta aseteollisuus haluaa käyttää päähenkilön ruumista omiin tarpeisiinsa (este).

Kun päähenkilö pakenee D9:ään etsimään parannuskeinoa (este), niin hänelle selviää, että MNU:n päämajaan kuljetettu kanisteri voisi parantaa hänet (este) ja estää hänen mutaationsa. Niinpä hän hyökkää MNU:m päämajaan (este) ja pakenee kanisterin kanssa (este), mutta tällöin hän saa tietää, että parantuminen kestää kolme vuotta (este) ja se on tehtävä avaruusolentojen kotiplaneetalla (este).

District 9:n elokuvan päähenkilö kaappaa komentomoduuli, mutta pian nousun jälkeen MNU:n joukot ampuvat hänet alas (este) ja päähenkilö pidätetään (este). D9:ssä asuva jengi hyökkää MNU-saattueen kimppuun tappaen sotilaat (este). Päähenkilö viedään jengipomon luo, mutta päähenkilö pelastuu teurastukselta (este) käyttämällä avaruusolentojen taistelupukua. Paettuaan päähenkilö joutuu taisteluun MNU-joukkojen kanssa ja on kuolla (este). Lopulta päähenkilö on muuttunut täysin avaruusolennoksi (este). Hän jää odottamaan avaruusolentojen mahdollista paluuta ja parantumistaan (este).


Katso myös:
draamallinen tilanne, konfliki, ongelma


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License