Henkilöhahmo
Näytelmän tarina kerrotaan henkilöille tapahtuvien tapahtumien kautta. Juoni ja henkilöhahmo liittyvätkin tiiviisti yhteen. Juoni tapahtuu henkilöhahmoille ja juonta kuljettavat henkilöhahmot. Juonen avulla henkilöhahmon luonne tulee esiin, ja juonen kautta henkilö kehittyy ja muuttuu.

Näytelmässä voi olla yksi tai useampia päähenkilöitä (he, joille tapahtuu isoin muutos) ja yksi tai useampia sivuhenkilöitä. Sivuhenkilöiden tehtävä on tukea päähenkilön tarinaa ja sysätä sitä liikkeelle.

Näkökulmahenkilö on henkilö, jonka kautta tarina kerrotaan - hän asettaa tarinan näkökulman suhteessa yleisöön. Näkökulmahenkilö voi olla sama kuin päähenkilö, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Päähenkilöllä on tarinassa yleensä vastavoima, joka toisinaan on henkilö, toisinaan henkilöiden joukko tai esimerkiksi asennemaailma.

Henkilöhahmon kirjoittaminen on käsikirjoittajan perustyötä: miten luoda henkilöhahmosta elävä, samaistuttava ja raikas. Henkilöhahmoa rakentavat tekstissä monet seikat:

  • miten henkilö puhuu itsestään
  • miten henkilö on kuvattu ulkoisesti
  • miten henkilö toimii
  • miten toiset puhuvat henkilöstä

Henkilöhahmo- käsitettä käytetään sekä elokuva- että teatterikäsikirjoittamisen puolella. Näytelmässä viitataan usein myös roolihenkilöön. Nykyteatterissa roolihenkilöiden lisäksi lavalla esiintyy hahmoja, joilla ei välttämättä ole fiktiivistä taustatarinaa: esimerkiksi ohikulkijoita, esiintyjiä omana itsenään tai useita nopeasti vaihtuvia rooleja. Noodissa käytetty henkilöhahmoa ja roolihenkilöä vastaava käsite on hahmo. Käsite on valittu siksi, että sen toivotaan kattavan monet erilaiset tekstissä esiintyvät hahmot: toisaalta roolihenkilöt, toisaalta nuket ja omana itsenään esiintyvät esiintyjät.

hahmojen kirjoittamiseen liittyviä tehtäviä


Lähteet:
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia s. 15-44
Junkkaala-Rasila, Ohjeita näytelmän lukemiseen

Lisätietoa internetissä:
Wikipedia-artikkeli / kirjallisuuden henkilöhahmo
Elokuvantaju-sivusto / päähenkilö
Wikipedia-artikkeli / perushahmot

Tähän voit kirjoittaa kommentteja käsitteen avaukseen. Mitä puuttuu? Mikä jäi epäselväksi? Oppimateriaali muokkautuu edelleen vuonna 2010.

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License