Istutus ja lunastus -tekniikka

Anton Tšehov sanoi, että jos näytelmän ensimmäisessä näytöksessä on ripustettu ase seinälle, niin seuraavassa näytöksessä sitä pitää käyttää tai ei pidä ylipäätään ripustaa asetta seinälle. Tšehov puhui siis itse asiassa istutuksesta ja lunastuksesta.

Näytelmäkirjailija David Mamet lainaa näytelmän kirjoittamista käsittelevässä teoksessaan Three Uses of the Knife erästä muusikkoa: ”Otat veitsen leikataksesi leipää, jotta sinulla on voimia tehdä töitä; käytät sitä ajaaksesi partasi, jotta näytät hyvältä rakastajasi silmissä; kun yllätät hänet toisen kanssa, käytät sitä leikataksesi irti hänen valehtelevan sydämensä.”

Istutus, muistutus ja lunastus -tekniikassa on kyse siitä, että jokin tapahtuma tarinassa tehdään uskottavaksi ja loogiseksi kirjoittamalla ennen tapahtumaa tapahtuvaksi jotakin, joka saa katsojan ajattelemaan, että myöhemmin tapahtunut asia voisi olla mahdollista. Alien-elokuvassa pitää istuttaa alussa se, että Ripley osaa käyttää taidokkaasti rahtausrobottipukua, jotta hän voi myöhemmin tappaa sillä uskottavasti avaruushirviön.

Periaatteessa tarinassa koko ajan istutetaan erinäisiä asioita tulevaa varten ja lunastellaan aiemmin istutettuja. Murhatarinassa istutetaan sekä väärät että oikeat johtolangat tarinaan, joista ensin lunastetaan väärät ja oikeilla johtolangoilla voidaan tarinan lopussa katsojalle uskottavasti perustella etsivän napanneen oikean tekijän.

Istutuksia voivat olla dialogin pätkät, henkilön käyttäytyminen, taidot, tapahtumat, vaatteet, paikat, esineet. Kun jotakin on istutettu, niin yleensä katsojaa muistutetaan siitä kerran ennen kuin se lunastetaan. Muistutus varioi jollakin tavoin istutusta, eikä vain toista sitä samanlaisena. Lunastus saa usein yllätyksellisen luonteen, kun katsojalle selviää aiempien tapahtumien, istutuksen ja muistutuksen oikea merkitys.

Esimerkiksi Little Miss Sunshine -elokuvassa isoisä harjoituttaa Olivea lasten missikisan tanssinumeroa varten (istutus). Isoisän kuoltua poliisi löytää autosta isoisälle kuuluneita säädyttömiä lehtiä (muistutus). Olive esittää kaikkein järkytykseksi lasten missikisassa isoisän opettaman striptease-tanssin (lunastus).


Katso myös:
juoni, Tsehovin ase

Lähteet:
David Mamet 1998, Three Uses of Knife, 66.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License