Kehämäinen rakenne tarkoittaa rakennetta, joka osoittaa asioiden yhteyden toisiinsa, esimerkiksi tarinoiden linkittymisen tai alun ja lopun yhteneväisyyden kautta. Näin voidaan kertoa vaikkapa sukupolvien ketjusta, jossa samat tapahtumat toistuvat tai huumausaineiden vaikutuksesta ihmisiin eri vaiheissa aineiden matkaa.
Esimerkki kehämäisestä rakenteesta:
Ensimmäinen tarina, jossa nainen synnyttää kaksi lasta. Hän alkaa valmentaa esikoistyttärestään oopperalaulajaa, ja toinen tytär jää syrjityksi. Äiti suhtautuu molempiin lapsiin heidän laulusuoritustensa perusteella.
Toinen tarina kertoo aikuisesta tyttärestä, joka haaveilee kirjailijan urasta. Valtavien suorituspaineiden alla hän ei kykene kirjoittamaan, kunnes saa äkkiä kuulla, että äiti on kuollut onnettomuudessa oopperan katsomossa. Tytär kirjoittaa loputtoman saagan oopperatähdestä, joka ei enää kykene laulamaan. Tytär saa lapsen, jota hän opettaa kirjoittamaan kaksivuotiaana.
Kahden eri tarinan syy- ja seuraussuhteet liittyvät toisiinsa: äiti on aiheuttanut tyttärensä suorituspaineet, ja äidin kuolema vapauttaa tyttären kirjoittamisen. Toinen tarina alkaa siitä, mihin ensimmäinen päättyy, lisäksi alku ja loppu linkittyvät. Oman lapsen saaminen taas saa tyttären seuraamaan äitinsä jalanjäljissä, suhtautumaan tyttäreensä suoritusten kautta.
Katso myös:
episodirakenne, sipulirakenne
Lähteet:
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia s. 356
Lisätietoa internetissä:
Joycen Finnegans Wake - esimerkki kehämäisestä rakenteesta
Edellinen käsite | Seuraava käsite |