Kliimaksi

Kliimaksi on tarinan huipentuma. Jännitys on latautunut äärimmillään ja pääjännite on valmiina laukeamaan kliimaksin seurauksena. Pian katsoja saa vastauksen keskeiseen dramaattiseen kysymykseen. Kliimaksi voi olla joko lyhyt hetki tarinassa tai se voi kestää esimerkiksi vartin verran.

Kliimaksi on klassisesti se hetki, jolloin päähenkilö kohtaa vastustajansa viimeisessä suuressa välienselvittelyssä. Päähenkilö on laittanut kaiken peliin. Kaikki on yhden kortin varassa. Kliimaksi on kriisi, jossa yhdistyvät sekä vaara että mahdollisuus. Katsoja tietää, että tähän hetkeen kulminoituu kaikki tarinassa arvokkaaksi koettu. Päähenkilö joko menestyy tai tuhoutuu, joten kliimaksissa yhdistyvät suuret toiveet ja suuret pelot.

Taru sormusten herrasta. Sormuksen ritarit -elokuvan kliimaksissa Uruk-hai soturit hyökkäävä saattueen kimppuun. Frodon on vaarassa menettää valtasormuksen Boromirille, mutta Frodo pääsee pakoon ja Boromir kuolee.

Panokset ovat korkeimmillaan. Päähenkilö voi menettää kaiken itselleen tärkeän, esimerkiksi perheensä, henkensä tai maailma on vaarassa tuhoutua. Joka tapauksessa suuri konflikti tulee ratkeamaan. Näin ollen kliimaksi ei ole pelkästään tarinan kohokohta, vaan siihen liittyy valtava menettämisen mahdollisuus.

Kliimaksissa asioiden todellinen luonne saattaa paljastua sekä päähenkilölle että katsojalle, esimerkiksi murhaajan identiteetti tai se, miksi murhaaja murhasi tietyn henkilön ja tietysti tämä tapahtuu samalla kun päähenkilö on itse kuolemanvaarassa. Samuel Beckettin kaksinäytöksisessä näytelmässä Huomenna hän tulee on sama kliimaksi sekä ensimmäisessä että toisessa näytöksessä. Poika saapuu ja hänellä on uutta tietoa Godotista, joka on se, että Godot ei saavukaan tänään, mutta huomenna kylläkin.

Jokaisella juonelle on oma kliimaksinsa. Lisäksi kliimaksi voi näyttää päähenkilön kasvun. Hän ei ole enää se sama henkilö kuin tarinan alussa. Hän on oppinut jotain itsestään ja maailmasta ja nyt se oppi voi pelastaa hänet suuresta pulasta. My Fair Ladyn kliimaksissa Eliza kertoo olevansa itsenäinen nainen ja Higgins tajuaa, että on luonut ”oikean naisen” ja haluaa hänet itselleen.


Katso myös:
rakenne

Lähteet:
Cunningham, Keith 2008, The Soul of Screenwriting, 419-420.

Lisätietoa internetissä:
Lue opasteksti kliimaksin kirjoittamisesta


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License