Kohtaus

Näytelmä jakaantuu kohtauksiin. Renessanssin ja uusklassismin aikaan kohtaus vaihtui aina, kun uusi henkilö saapui näyttämölle. Näin kohtaukset saattoivat olla hyvinkin lyhyitä, yhden tai kahden lauseen mittaisia. Myöhemmin 1800- luvulla yleistyi tapa, jonka mukaan näytelmän pidempi jakso on näytös, joka jakaantui kohtauksiin. Nykyään hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että kohtaus vaihtuu kun paikka, aika tai kaikki henkilöt vaihtuvat.

Voit ryhtyä kirjoittamaan kohtausta esimerkiksi miettimällä, keitä siinä on, missä kohtaus tapahtuu sekä milloin kohtaus tapahtuu. Yksi tapa aloittaa on myös miettiä draamallinen tilanne - mikä on niin kiinnostava tilanne, että se laukaisee toiminnan? Täältä löydät apua, jos haluat kirjoittaa kohtauksen perinteiseen näytelmämuotoon.

Nykynäytelmäteksteissä näytösten merkitys on vähentynyt, ja episodimainen, kohtauksille perustuva rakenne yleistynyt. Usein paikanvaihdosta ilmaistaan valoilla tai näyttelijäntyöllä, joten realistisia lavasteita ei välttämättä tarvita. Näin kohtausten myötä aika ja paikka voivat vaihtua nopeaan tahtiin ja maailman äärilaidasta toiseen, leikkausten nopeuden suhteen elokuvalliseen verrattavaan tyyliin. Nykyteatterissa on mahdollista myös useiden paikkojen tai tilanteiden rinnakkaisuus - yksi henkilö saattaa nojatuolissa istuen muistella matkaa kotisuomessa, toinen muutaman metrin päässä kokea samaa matkaa Kuubassa.

Elokuvakäsikirjoituksissa peruskohtaukset rakennetaan edelleen kolminäytöksiksi. Ensimmäinen osa on viritys, toinen kehittely ja kolmas ratkaisu. Good Will Hunting -elokuvan baarikohtauksen virityksessä Chuckie yrittää hurmata opiskelijatyttöjä valehtelemalla, että opiskelee historiaa. Opiskelijapoika nolaa Chuckien tekemällä selväksi, ettei hän opiskele historiaa. Kohtauksen kehittelyssä päähenkilö Will osallistuu keskusteluun ja nolaa vuorostaan opiskelijapojan. Ratkaisussa opiskelijapoika yrittää vielä nolata Willin, mutta epäonnistuu, kun Will uhkaa vetää häntä turpaan.


Katso myös:
formaatti, näytös, käänne

Lähteet:
Pickering 2010, Key Concepts in Drama and Performance, s. 56

Lisätietoa internetissä:
Lue lisää kohtausrakenteesta
Katso klippi kohtausrakenteesta
Wikipedia-artikkeli engl.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License