Kohtausluettelo

Kohtausluettelo on lista näytelmän kohtauksista. Luettelo helpottaa näytelmän rakenteen hahmottamista. Monilla käsikirjoittajilla on tapana työskennellä kohtausluettelon kanssa niin, että he kirjoittavat kohtausten nimet erillisille paperilapuille, ja kokeilevat useita eri kohtausluetteloita.

Noodin rakenne-ehdotuksen tekemisen kautta käsikirjoitusversio- sivulle syntyy kohtausluettelo. Mitä paremmin kohtauksen nimi kertoo kohtauksen sisällöstä, sitä helpompi kohtausluetteloa on lukea.

Esimerkki pienoisnäytelmän kohtausluettelosta:

1. Vera yökerhossa
2. Vera palaa kotiin, enon esittely
3. Vera yrittää soittaa ystävilleen
4. Vera yökerhossa, juhlijat juovat hänen vertaan
5. Vera yksin kadulla
6. Veran eno on kuollut

Pentti Halonen kirjoittaa artikkelissaan Käsikirjoittajan paratiisi kohtausluettelon ja muun kirjoittamisen suhteesta:

"Elokuvakäsikirjoitukset kirjoitetaan tasaiseen tahtiin yksinkertaisessa marssijärjestyksessä. Ensin idea, sitten synopsis, sitten kohtausluettelo, sitten kymmenen sivun viikkovauhdilla käsikirjoitus."

Yhteisöllinen käsikirjoittaminen teatterissa lähtee usein eri lähtökohdasta: ensin tuotetaan tekstiä, kokeillaan ja tutkitaan, sitten aletaan katsoa materiaalia, miettiä mitä siitä voisi syntyä ja rakentaa kohtausluetteloa. Molemmat lähtökohdat ovat mahdollisia.

Elokuvakäsikirjoittamisen kohdalla kohtausluettelosta käytetään usein sen englanninkielistä vastinetta ”step outlinea”, mikä tulee kahdesta sanasta. ”Step” viittaa tavallaan kohtaukseen eli tarinan askelmaan, mutta viittaus ei ole aivan suora. Lapin lisä -nettisivuilla kirjoitetaan, että askeleista syntyy käsikirjoittaessa normaalista useampia kohtauksia. Sivujen mukaan huomionarvoista onkin, että step outlinessa askelmat sisältävät ”muutoksen tai liikkeen”, jonka tarina tarvitsee eteenpäin. Kohtausluettelo poikkeaa siis step outlinesta siinä, että kohtausluettelo sisältää tarinan kaikki kohtaukset, mutta step outline ei välttämättä sisällä, vaan se sisältää muutoksia ja liikkeitä, joissa yhdistyy useampi kohtaus.

”Step” tarkoittaa siis ”askelmaa” ja ”outline”, joka tarkoittaa luettelomaisessa muodossa tapahtuvaa jäsennystä sekä tarinan pää- että sivukohdista. Vapaasti suomennettuna step outline on askelmajäsennys. Step outlineen voi sekoittua myös outlinen käsite. Outlinella voidaan tosinaan tarkoittaa tavallaan synopsiksen tarinakohtien kirjoittamista allekkain, rivi kerrallaan, luettelomaisesti tarinakohdikseen, mutta toisinaan sillä voidaan tarkoittaa niinkin pitkää kuin 20-80 sivua luettelomaisesti kirjoitettua kuvausta käsikirjoituksesta. Luettelomaisuus paljastaa outlinessa pitkien ja lyhyiden kohtausten vuorottelun. Tällainen pitkä outline paljastaa kaikki juonet ja henkilöiden kaaret. Step outlinella voidaan tarkoittaa myös kohtausluettelon kohtausotsikkoa, jossa kerrotaan kohtauksen sisältö lauseella.

Joka tapauksessa step outline on tarinan proosamuotoinen kuvaus käsikirjoituksesta ja se sisältää suurin piirtein kaikki kohtaukset ja kohtauksissa tapahtuvan toiminnan, esimerkiksi kohtauksen koukun, käänteen ja lopputuloksen. Kohtauksen voi otsikoida, jotta tarinaa on helppo seurata otsikoiden kautta.

Lapin lisä -nettisivuilla kirjoitetaan, että step outlinen askelmat kannattaa kirjoittaa preesensissä ja aktiivisin lausein: ”Näin kirjoittaja joutuu ajattelemaan askelten toiminnallista sisältöä ja välttää epäkonkreettisen kuvailun”. Teksti jatkuu: ”Normaali kokoillan elokuva tai näytelmä sisältää 40-60 tällaista askelta - saman verran kuin elokuvassa on dramaturgisia kohtauksia.”

Tässä on fragmentti siitä, miltä Miehet, jotka vihaavat naisia -elokuvan alkupuolelle sijoituttava step outline voisi näyttää:

Blomkvistille ehdotetaan lähtöä lehdestä.
Millenium-lehden pikkujouluissa Blomkvistille selviää, että oikeudenkäynnin myötä ilmoittajat ovat kadonneet lehdeltä ja lehti on taloudellisissa vaikeuksissa. Hän ei lämpene ehdotukselle valittaa tuomiosta. Eräs työntekijä ehdottaa, että hänen pitäisi jättää lehti. Blomkvist toivottaa hyvää joulua ja poistuu nopeasti juhlista.
Blomkvist tuntee itsensä rasitteeksi lehdelleen.
Erika Berger juoksee Blomkvistin perään kadulle ja yrittää lohduttaa sanomalla, että työntekijöiden käytös johtuu heidän järkytyksestään. Blomkvist kokee olevansa rasite lehdelle, eikä pysty työhönsä. Lisbeth Salander ottaa salaa kuvia heistä.
Salander lataa salaa ottamansa kuvat tietokoneelleen.
Vankilatuomio vainoaa Blomkvistia.

Kulkiessaan kotiin Blomkvist huomaa vankilatuomionsa olevan iltapäivälehtien lööpeissä että valtavalla tv-screenillä kerrostalon seinällä. Hän katsoo ahdistuneena ympärilleen ja kiroaa.

Step outlinen ja käsikirjoituksen ensimmäisen version väliin voisi sijoittaa halutessaan vielä yhdeksi vaiheeksi scriptmentin, kirjallisen käsikirjoituksen. Scriptment on eräänlainen treatmentin ja käsikirjoituksen sekamuoto. Se on yhtä yksityiskohtainen kuin käsikirjoitus ja pituudeltaan noin 80-120 sivua ja kirjoitettu proosamuodossa. Yksityiskohtaisuutensa takia scriptmenttia voi melkein pitää käsikirjoituksen jonkinlaisena ensimmäisenä versiona, vaikka sitä ei ole kirjoitettu oikeaan formaattiin.

Käsitteen on lanseerannut käsikirjoittaja ja ohjaaja James Cameron kirjoittaessaan Spider-Man-elokuvasta 47-sivuisen scriptmentin. Cameron kirjoittaa scriptmenttejä, koska hän sanoo tekevänsä mitä vain välttääkseen kirjoittamasta itse käsikirjoitusta. Sinänsä muoto ei ole mitenkään uusi, vaan sitä on käytetty esimerkiksi Venäjällä vuosikymmenet. Siellä se tunnetaan nimellä kirjallinen käsikirjoitus.

Miehet, jotka vihaavat naisia -elokuvan kohtaus, jossa Blomkvistille ehdotetaan lähtöä lehdestä, voisi kenties näyttää scriptmentina tältä:

Millenium-lehden neljän hengen toimituskunta seisoo neuvottelupöydän ääressä toivotellen hyviä jouluja, nostavat punaviinilaseja ja skoolaavat. Toinen päätoimittaja Erika Berger ojentaa lasin työntekijä Malin Eriksonille. Silmälasipäinen Christer Malm, lehden osakas, kysyy Mikaelilta Blomkvistin tuomion alkamispäivää. Pöydän päässä seisova Mikael vilkaisee Malmia, mutta ei vastaa lainkaan, nostaa vain viinilasin huulilleen. Huolestuneen näköinen, toinen päätoimittaja, Erika Berger vastaa kysymykseen sanomalla heidän kaikkien tukevan ”Mickeä” sataprosenttisesti. Christer Malm kuitenkin jatkaa kertomalla, että tuomion myötä ilmoittajat ovat kadonneet lehdeltä, siksi lehti on taloudellisissa vaikeuksissa, ja nyt olisi tehtävä jotain. Malin Erikson sanoo, että heidän kannattaisi valittaa tuomiosta, koska sillä tavoin he voittaisivat lisäaikaa. Mikael kieltäytyy oitis ehdotuksesta. Hänestä paras vaihtoehto lehdelle se, että kaikki on nopeasti ohitse. Työntekijä Janne Dahlman hieroo päätään. ”En halua maalta piruja seinille”, hän aloittaa ja jatkaa: ”mutta ehkä Mikaelin olisi parasta jättää lehti hetkeksi, kunnes myrsky on laantunut”. Mikael katsoo pikaisesti työtovereitaan, toivottaa hyvää joulua ja marssii nopeasti ulos toimituksesta.

Esimerkki on yksi kohtaus, joten se olisi scriptmentissä oma kappaleensa. Kappaleen lauseet edustavat yksittäisiä kuvia. Scriptment yrittää kuvata mahdollisimman tarkasti tulevaa elokuvaa ja voi sisältää käsikirjoituksen tarinan dialogin joko auki kirjoitettuna tai epäsuorasti. Lisäksi siinä on pyritty kirjaamaan elokuvassa tapahtuva toiminta, kehon kielen ja tapahtumapaikat.


Katso myös:
rakenne, logline, synopsis, treatment

Lähteet:
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia s. 174
Vacklin, Nikkinen 2011, Television runousoppia

Lisätietoa internetissä:
Ylen käsikirjoittamisesta kertovan ohjelman sisältöä - ks. kohta Kohtausluettelo
Vaarallinen päiväkirja- elokuvan kohtausluettelo
Elokuu- opetusmateriaali / kohtausluettelo
Lue step outlinesta Lapin lisä -nettisivuilta
Lue Spider-manin scriptment
Käsikirjoittajan John Augustin nettisivut sisältävät monipuolisesti erilaisia esimerkkejä


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License