Kolmen koululuokan oopperalibretto

Käsikirjoitusprosessi kolmessa koululuokassa

Syksyllä 2009 pidettiin turkulaisissa Moision, Teräsrautelan ja Jäkärlän alakouluissa yhteisöllisen käsikirjoittamisen työpajat. Mukana oli yksi luokka kustakin koulusta, ja tavoitteena oli luoda librettoteksti, joka kertoisi tulevaisuuden Turusta.

Tekstin työsuunnitelma ennen projektin aloitusta

Bittejä, kyborgeja ja vaaleanpunaisia vesisateita (työnimi). Libretto 2011. Entä jos koko Turku muuttuu play-station- peliksi? Entä jos ihmiset lakkaavat ajamasta autoilla ja sen sijaan kulkevat joka paikkaan skeitaten? Entä jos taivaalle voi heijastaa elokuvia koko kaupungin nähtäväksi?

Libreton lähtökohtana ovat turkulaisten lasten tulevaisuudenvisiot. Millainen Turku on sadan tai kahdensadan vuoden päästä? Miten ongelmat on ratkaistu, millaiset unelmat pääsevät toteutumaan?

Libreton kokoaa ja lasten tekstityöpajat vetää kirjailija Emma Puikkonen. Hän luo työpajojen aikana libretolle kehystarinan, jonka sisälle ideoidaan ja kirjoitetaan yhdessä lasten kanssa.

Librettotyöpajat

Työpajoja pidettiin jokaisen osallistuvan ryhmän kanssa kolme.

Ensimmäisessä työpajassa keskityttiin maailman ja miljöön luomiseen. Lasten kanssa ideoitiin yhdessä erilaisia mahdollisia tulevaisuuksia. Lueteltiin asioita, joita tulevaisuudessa on, esimerkiksi:

Ei ole koulua
Jetbag, jolla voi lentää
Tavarat ilmaantuu kärryyn kaupassa
Raha ilmaantuu lompakkoon ajattelemalla
Kynät kirjoittavat mitä itse haluaa
Legoista ei tarvitse maksaa
Ihmisistä tulee niin viisaita, että he tietävät kaiken
Ihan mitä tahansa voi tehdä
Elokuvia voi katsoa ilman kangasta, ne näkyvät heijastuksina ja ovat 3 D
Vaikka syö kuinka paljon, ei liho
Hampaita ei tarvitse pestä, koska hammaspeikkoja ei enää ole
On olemassa makeutusainetta, jota voi laittaa minkä tahansa päälle (vaikka seinään) ja sen jälkeen sitä (seinää) voi syödä
Hevosten ylläpito ei maksa mitään
Seinien läpi voi kulkea
Sähkö on langatonta
Ilmastonmuutosvipu

Lisäksi matkustettiin kuvitelmissa tulevaisuuteen ja kirjoitettiin sieltä kirje itselle.

Toisessa työpajassa pohdittiin päähenkilöä ja sitä, miten hän lähtee nykyajasta kohti tulevaisuutta - mikä hänet lähettää liikkeelle? Monista eri nimiehdotuksista ryhmän vetäjä kokosi päähenkilön nimen: Jaspriina Akuliina Harvahammas Möttönen. Vetäjä sai myös lukuisia tekstejä, joissa Jaspriinan lähetti matkaan presidentti (pelastamaan maailmaa, hakemaan ilmastonmuutosvipua tai kurkkupurkin avaajaa) .

Osassa kouluja pohdittiin tarkemmin tulevaisuuden maailmoja. Erilaisista tulevaisuusideoista oli ideoiden lajittelun ja jatkokeskustelujen myötä tarkentunut neljä erilaista maailmaa:

  • tulevaisuus, jossa kaikki lentää
  • tulevaisuus, jossa kaikki ovat laiskoja (koska kaikki on jo keksitty ja liian helppoa),
  • tulevaisuus jossa eläimet puhuvat
  • tulevaisuus, jossa on pelottavaa

Kolmannessa työpajassa mietittiin tulevaisuuden kieltä – miten eri tulevaisuuksien ihmiset puhuvat, miten he kutsuvat niitä asioita joille on monta nimeä. Samalla etsittiin Jaspriinalle osuvaa sanontaa - mitä Jaspriina mahtaisi sanoa aina hämmentyessään?

Osa luokista jatkoi ilmastonmuutosvivun keksimisen kanssa, ja syntyi Kasper, koululainen, joka oli haka keksimään kaikkea. Loppukohtauksia kirjoitettiin myös: miten Kasper ja Jaspriina korjaavat ilmastonmuutosvivun ja miten Jaspriina lähetetään kuun kautta kotiin.

Lasten kanssa tehtiin sekä piirros- että kirjoitustyöskentelyä. Eri ryhmien kanssa painotettiin hieman eri kohtia tekstissä, jotta librettoon saatiin mukaan joka lapsiryhmältä henkilöitä, maailman ominaisuuksia tai tekstinpätkiä. Näin libretto oli usean eri lapsiryhmän työn tulos, ja aikanaan moni lapsi voi kuunnella omia ajatuksiaan sävellettynä.

Joulukuussa 2009 työpajat olivat ohi, ja libreton kirjoittaja ryhtyi työhön. Hän loi tekstin päärakenteen, yhdisteli ideoita ja kirjoitti muutaman eri version libretosta. Loppuvaiheessa jouduttiin libreton kokonaisuuden ja toivottu keston (30 min) vuoksi pudottamaan Jaspriinan matkan varrelta pois yksi tulevaisuuden maailma (eläinten maailma) vaikka siihen olisi löytynyt hienoja tekstejä.

Valmis libretto lähetettiin kouluihin luettavaksi maaliskuussa 2010, ja säveltäjä Markku Klami aloitti työnsä. Ensi-iltansa teos saa Turussa kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.

Turku 3011- prosessissa käytettyjä tehtäviä

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License