Koominen premissi

John Vorhaus kirjoittaa teoksessaan Comic Toolbox, että komedia syntyy koomisesta premissistä, eli kun vinksahtanut käsitys maailmankuva törmää realistiseen maailmankuvaan.

Näin tapahtuu esimerkiksi silloin kun koominen henkilöhahmo joutuu keskelle realistista maailmaa (Kolmas kivi auringosta) tai tavalliselta tuntuva hahmo joutuu keskelle koomista maailmaa (Paluu tulevaisuuteen).

Koominen premissi on ongelma, jota henkilö ei osaa ratkaista. Tv-sarjassa se on muuttumaton perusongelma, jonka henkilö kohtaa jaksoittain.

Koominen premissi valottuu henkilön näkökulman kautta. Henkilö näkee asiat poikkeavammin kuin tapana on ollut. Hänen näkökulmansa on konfliktissa toisten henkilöiden kanssa.

Esimerkiksi stand-up-koomikko Eddie Izzardin puheen pohjalta tehdyssä lego-animaatiossa komedia syntyy, kun koominen Darth Vader kohtaa Kuolemantähden ravintolan työntekijän, joka ei tiedä kuka Darth Vader on. Työntekijä pyytää ottamaan tarjottimen, mutta Darth Vader luulee, että työntekijä haastaa hänet kaksintaisteluun, koska on Darth Vader.


Katso myös:
komedia, comic relief, farssi

Lähteet:
Vorhaus, John 1994. The Comic Toolbox, 19-29.

Lisätietoa internetissä:
Katso klippi, jossa Darth Vader käy Kuolemantähden ruokalassa.
Katso klippi, jossa John Vorhaus puhuu koomisesta premissistä.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License