Kysymys ja vastaus tekniikka

Kysymys ja vastaus -tekniikassa on kyse kirjoittamisella luonteenomaisesta asiasta. Kirjoittaja pyrkii herättämään katsojan tai lukijan kiinnostuksen, suuntaamaan sen kohti tulevaisuutta, jolloin syntyy jännite. Tästä on kyse niin tarinan suurella kaarella kuin lausetasolla.

Esimerkiksi kirjailija Hanna Marjut Marttilan romaani Lahjakas Anu Lovack alkaa lihavoidulla otsikolla: ”Aaron Sinkkonen on hermoromahduksen partaalla”. Tästä herää oitis lukijan päässä kaksi kysymystä, kuka on Aaron Sinkkonen ja miksi hän on hermoromahduksen partaalla?

Luvun otsikon jälkeen romaanin ensimmäinen lause on ”En voi ymmärtää, että siitä on aikaa vain kuusi päivää, kun Aaron Sinkkonen soitti rivakasti ovikelloani ja huusi oven läpi hätääntyneen vaatimuksen päästä keskustelemaan kanssani eräästä merkittävästä asiasta.”

Lause herättää katsojan mielessä uusia kysymyksiä, joihin hän haluaa saada vastauksen: Miksi kertoja ei ymmärrä, että siitä on vain kuusi päivää aikaa? Miksi Sinkkonen on niin hätääntynyt? Mistä merkittävästä asiasta hän haluaa keskustella?

Toinen lause kuuluu: ”Kun pitkän harkinnan päätteeksi raotin hänelle hieman oveani, sain kuulla että edellisenä päivänä Ravintola Lankkuun oli saapunut Anu Lovackin lähettämä postikortti, jonka vastaanottajaksi oli osoitettu isä, siis pelkkä isä.”

Katsoja saa tällä kertaa vastauksen: Sinkkonen on varmaankin hätääntynyt sen takia, koska kortti on osoitettu hänelle ja ehkäpä on saanut tietää olevansa Anu Lovckin isä. Samalla uusia kysymyksiä kuitenkin herää. Miksi kertoja suhtautuu niin varovasti Sinkkoseen? Kuka on tämä Anu Lovack ja miksi hän haluaa ilmoittaa Sinkkosen isyydestä postikortilla? Missä Anu Lovack on?

Kysymys ja vastaus -tekniikassa on kyse siitä, ett. lauseiden pitäisi herättää kysymyksiä, joihin seuraavat lauseet vastaavat, mutta jotka herättävät jälleen uusia kysymyksiä. Avoimet kysymykset pitävät lukijan kiinnostusta yllä ja herkeämättä kirjan ääressä.


Katso myös:
dramaattinen kysymys, jännite

Lähteet:
Johnson, Bill 2008, Story is a Promise.

Lisätietoa internetissä:
Lue kirjailija Bill Johnsonin artikkeli kysymys ja vastaus -tekniikasta.
Tai katso hänen Youtube-videonsa samasta aiheesta.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License