Libretto

Libretto on laajamittaisen lauletun teoksen teksti. Tunnetuimpia ovat oopperalibretot, kuten Rigoletto tai Taikahuilu. Myös esimerkiksi operetilla, passiolla ja oratoriolla on libretto. Balettiesityksen juonta kuvaavaa tekstiä kutsutaan samoin libretoksi.

Itse libretto- sana tulee italiankielen sanasta kirja, ja on sen diminutiivimuoto - kirjanen. Oopperan synnyinmaassa, Italiassa, alettiin jo 1600-luvulla esitysten yhteydessä oopperan tekstejä, sanoistahan ei aina saanut selvää.

Libretto kirjoitetaan ennen sävellystyötä, ja usein sen on kirjoittanut joku muu kuin säveltäjä. Suomessa kirjailijoista mm. Paavo Haavikko, Antti Tuuri ja Markus Nummi ovat kirjoittaneet librettoja. Toisinaan kuuluisat näytelmät päätyvät muokattuina myös oopperalibretoiksi, esimerkkinä Macbeth.

Näytelmä perustuu repliikeille, monologeille ja dialogille, libretossa taas aariat ja resitatiivit vaihtelevat. Aaria on selkeästi omaksi laulukseen erottuva yhden laulajan soolo, jossa henkilö miettii tuntemuksiaan ja tilannettaan. Aariassa tärkeää on musiikki, joten aarian aikana juoni ei yleensä liiku eteenpäin - libretto on siis usein hitaampi ja ilmavampi kuin tasaiseen tahtiin jännitettä ylläpitävä näytelmäteksti. Resitatiivi puolestaan on kohta, jossa juonta kuljetetaan eteenpäin - resitatiivin kohdalla repliikit voivat olla nopeampia, ja sävellys yksinkertaisempaa. Toisinaan resitatiivia ei sävelletä, vaan dialogi puhutaan.


Katso myös:

Lähteet:
Suomen Kansallisooppera, oopperan ABC

Lisätietoa internetissä:
Wikipedia-artikkeli
Markus Nummi kertoo libreton kirjoittamisesta
Sakari Topeliuksen libretto Kaarle kuninkaan metsästys, säv. F. Pacius


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License