Mysteeri

Jokainen hyvä tarina on oikeastaan mysteeri, eivät vain murhamysteerit. Tarinan edetessä katsoja saa tietää yhä enemmän siitä, mistä tarinassa on kyse, minkälaisia henkilöt ovat sekä minkälaisiksi heidän kohtalonsa muodostuvat. Toisin sanoen kaikkea ei kerrota heti, vaan tarina kerrotaan pienissä palasissa. Katsojalle annetaan vain juuri sen verran tietoa kuin on tarpeen. Koko ajan katsoja aistii, että on tietoa, jota ei ole vielä kerrottu. Vasta tarinan lopussa katsoja voi nähdä koko kuvan.

Ring-elokuvassa katsojaa askarruttaa salaperäisen videonauhan merkitys. Keitä ovat videonauhan henkilöt? Kuka on mies ikkunassa? Kuka on kampaava nainen peilissä? Kuka on tyttö, jolla on hiukset kasvojen edessä? Mitä tarkoittavat tikapuut ja kuollut hevonen rannalla? Miksi nauhan katsojat saavat puhelinsoiton ja seitsemän päivää elinaikaa? Miten päähenkilö Rachel voi poimia kärpäsen kuvaruudulta? Miten Rachelin pojan piirustukset liittyvät asiaan? Miksi hevonen pillastuu nähdessään Rachelin ja hyppää autolautalta mereen?

Mysteeri muodostuu herättämällä kysymyksiä katsojan päässä, antamalla ennustuksia ja enteitä tulevasta. Esimerkiksi Kuningas Oidipuksen alussa Delfoin oraakkeli ennustaa, että Theban kuningasparin Laioksen ja Iokasten poika Oidipus tappaisi vartuttuaan isänsä ja naisi äitinsä. Katsoja miettii, että tuleeko näin tapahtumaan? Mitä kuningaspari aikoo tehdä? Kuningas käskee palvelijaansa surmaamaan Oidipuksen. Kuoleeko Oidipus? Palvelija ei pysty surmaamaan lasta, vaan jättää hänet metsään. Mitä Oidipukselle tapahtuu metsässä?

Mysteeri herättää katsojassa sekä uteliaisuutta, ahdistuneisuutta että lopulta oivaltamisen iloa. Se kiihottaa ja haastaa katsojaa ottamaan selvää eli katsomaan eteenpäin.

Tom Waitsin Mule Variations levyn kappaleessa ”What’s he building?” laulun kertoja ihmettelee, että mitä hänen naapurinsa oikein rakentaa kotonaan. Hän ihmettelee, mitä oikein ovat ne paketit, joita naapuri lähettelee. Epäilyksiä herättää, että naapurilla ei ole yhtään ystävää, mutta silti hän saa paljon postia.

Laulun kertoja on selvästi utelias ja ahdistunut, kuten on myös kuuntelija, kunnes sitä tajuaa, että ehkä laulun kertoja ylireagoi ja ehkä naapuri tekee kotonaan remonttia tai pyörittää omaa firmaa.

Mysteeri voi jäädä myös ratkaisematta. Esimerkiksi Michael Haneken elokuvassa Valkoinen nauha ei ikinä selitetä suoraan kuka aiheutti lääkärin hevosonnettomuuden tai kuka pahoinpiteli kätilön vammaisen pojan. Katsoja joutuu itse pohtimaan syyllisiä ja syyllisen motivaatioita sekä sen kautta miettimään, mistä elokuva oikeastaan kertoo.


Katso myös:
kysymys ja vastaus -tekniikka

Lisätietoa internetissä:
Lue Tom Waitsin ”What's he building?” laulun sanat.
Lue Sofokleen Kuningas Oidipus englanniksi.
Katso klippi mysteerin kirjoittamisesta.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License