Näyttämökuva

Näyttämökuva on se, mitä näemme lavalla: valojen ja lavastuksen yhdessä luoma tila. Tila voi olla pieni tai suuri, esitystilaksi suunniteltu teatteri tai vaikkapa uima-allas joka on otettu esityskäyttöön. Valot saattavat paljastaa tilasta vain pienen kaistaleen tai valaista kaiken ylimaallisen kirkkaaksi.

Noodissa näyttämökuva on myös yksi tekstin laji: sillä tarkoitetaan tekstejä, jotka liittyvät tilaan, esimerkiksi kuvauksia kaupungista, huoneesta tai aukiosta, jossa käsikirjoitus tapahtuu. Tekstit voivat olla myös konkreettisesti näyttämökuvan kuvauksia - mitä näemme, kun istumme katsomaan esitystä, mitä on näyttämön oikealla, mitä vasemmalla laidalla.

"Yleisö istuu pienen, pyöreän näyttämön ympärillä. Keskellä näyttämöä on polkupyörä. Pyörä on asetettu telineeseen siten, että sitä voi polkea paikoillaan. Ympyränmuotoinen valokehä paahtaa pyörää ylhäältä päin, muuten näyttämö on pimeä.

Katosta riippuu suuri oskarin oksan tapainen teline, johon on ripustettu valkoisia ruutupapereita. Teline pyörii hitaasti ympäri vastapäivään. Tilan täyttää paperille kirjoittavan lyijykynän kiivas suhina."


Katso myös:
kohtaus, kategoriamuu

Lisätietoa internetissä:
Janne Saarakkalan teksti Wicked Game-demoesityksestä - tekstissä Saarakkala kuvailee demon näyttämökuvaa


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License