Jokaisella henkilöhahmolla pitää olla oma määritelty näkökulmansa tarinan tapahtumiin, joka poikkeaa muiden henkilöhahmojen tavasta hahmottaa asiat. Todellisuudessakin eri ihmisillä on erilaiset poliittiset, uskonnolliset, kansalliset, sukupuoleen ja luokkaan sidotut näkökulmat. Se, mikä näyttäytyy jollekulle terroristina, on toiselle vapaustaistelija. Parhaassa tapauksessa henkilöhahmon näkökulma on erittäin kapea-alainen värittynyt, ja joka sulkee pois toiset tavat hahmottaa sama asia.
Näkökulma luo emotionaalisen suhteen päähenkilön ja katsojan välille. Esimerkiksi jos pankkiryöstö kerrotaan pankkiryöstäjän näkökulmasta, niin tällöin voidaan näyttää aluksi tekoa jännittävä ryöstäjä odottamassa h-hetkeä, ryntäämässä adrenaliineissa pankkiin ja käskemässä voimantuntoisesti kaikkia makaamaan lattialle. Jos sama kohtaus kerrottaisiin pankkivirkailijan kautta, niin voitaisiin näyttää tylsistynyt asuntolainaneuvottelija, joka kauppaa lainaa rutiininomaisesti asiakkaalle, kunnes neuvottelija saa shokin ryöstäjän ampaistua sisään, kiljuu hervottomasti, pakenee kauhuissaan päin pylvästä ja menettää tajuntansa.
Toisin sanoen näkökulman valinta vaikuttaa niin tunnelmaan, musiikkiin, tapahtumapaikkaan kuin toimintaan. Kun ryöstö kerrotaan ryöstäjän näkökulmasta, niin katsoja on kenties aluksi suljettuna pakettiautoon ryöstäjän kanssa ja seuraa hänen hermostunutta toimintaa. Katsoja ei tiedä, mikä pankissa odottaa. Katsoja näkee, mitä ryöstäjä näkee. Hän tietää, mitä ryöstäjä tietää. Maailma on rajoittunut ja subjektiivinen. Katsoja on tuotu hyvin lähelle henkilöä, koska tarkastelee hänen silmin maailmaa. Näkökulma on yhden henkilön ja siten hyvin subjektiivinen.
Toki on mahdollista näyttää sekä pankkiryöstäjän että pankkivirkailijan näkökulmat samanaikaisesti, jolloin siirrytään yhden päähenkilön näkökulmasta usean päähenkilön näkökulmaan. Näin voidaan tehdä esimerkiksi kun molemmat henkilöt ovat kerronnan takia merkittäviä. Katsoja voi tällöin samastua joko virkailijaan tai ryöstäjään. Näkökulma on tärkeä osa jokaista kerronnan tasoa. Tarinan voi kertoa päähenkilön näkökulmasta, mutta silloinkin joissain kohtauksissa näkökulmaksi on valittu toinen henkilö, etenkin jos tarinasta tulee siten dramaattisempi.
Kun päähenkilö muuttuu ja kasvaa tarinan aikana, niin hänen näkökulmansakin voi muuttua. Päähenkilön tunteet ja reaktiot johonkin asiaan tai tilanteeseen voivat olla erilaisia, koska hän on oppinut matkansa aikana jotakin tärkeää. Hän näkee itsensä ja maailman eri tavoin. Toki tarina voidaan kertoa myös jonkin toisen henkilön kautta kuin päähenkilön. Esimerkiksi Million Dollar Babyn päähenkilö on nyrkkeilyvalmentaja Frankie, mutta kertojana toimii hänen työntekijänsä Eddie.
Katso myös:
henkilöhahmo
Lisätietoa internetissä:
Lue artikkeli näkökulman kirjoittamisesta
Edellinen käsite | Seuraava käsite |