Päämäärä

Draamallinen tarina syntyy henkilöhahmosta, jolla on päämäärää. Hän haluaa jotain. Hänellä on tavoite. Housut pois! -elokuvan päähenkilö haluaa tienata rahaa miesryhmän strippiesityksellä, jotta voi maksaa elatusmaksut ja nähdä edelleen poikaansa.

Päämäärä voi muuttua juonikäänteen kohdalla. Tootsie – lyömätön lyyli -elokuvan työtön näyttelijä haluaa ensin saada töitä, ja kun vihdoin onnistuu saamaan töitä naamioituessaan naiseksi, niin hän rakastuu vastanäyttelijänsä, jolloin hänen tavoitteekseen muodostuu se, että hän haluaa saada vastanäyttelijänsä rakastumaan itseensä.

Tarina syntyy niistä esteistä, joita päähenkilö kohtaa tavoitellessaan päämääräänsä. Pianossa päähenkilö tahtoo pianonsa takaisin. Alussa piano jätetään rannalla, eikä aviomies suostu viemään päähenkilöä takaisin rannalle, mutta naapuri ostaa pianon itselleen. Kauppaan kuuluu lisäksi se, että päähenkilön on opetettava tätä naapuria soittamaan pianoa. Naapuri lupaa päähenkilölle pianon takaisin, mutta siten, että päähenkilö saa yhden koskettimen jokaista käyntiään kohden. Myöhemmin naapuri lupaa lisää koskettimia, jos päähenkilö riisuutuu hänelle. Juonikäänteessä naapuri antaa pianon päähenkilölle, koska ei halua tehdä päähenkilöstä maksullista naista. Tällöin päähenkilön päämääräksi muodostuu vapautua aviomiehestään ja saada rakastaa vapaasti naapuriaan.

Päähenkilön päämäärä on yleensä jotakin konkreettista, kuten töiden saaminen, lapsen hankkiminen tai jonnekin pääseminen. Tavoittelu synnyttää pääjuonen eli toimintajuonen. Päähenkilöllä voi olla myös olla myös sisäinen päämäärä. Henkilön on opittava jotakin sisäistä voidakseen saavuttaa ulkoisen tavoitteensa, hänen on muututtava ihmisenä. Sisäinen ongelma synnyttää usein päähenkilön tunnejuonen. Tootisen päähenkilön on opittava olemaan oikea mies sen sijaan, että olisi sovinistinen sika. Naisena oleminen opettaa häntä tässä asiassa, kun hän joutuu naisen kohtamaan miesten törkeän käytöksen. Vasta kun päähenkilö oppii olemaan oikea mies, niin hän voi saada vastanäyttelijän rakkauden.

Henkilöllä on myös jokaisessa peruskohtauksessa jokin päämäärä. Housut pois! -elokuvan tanssinharjoitus-kohtauksen päämäärä voisi olla oppia tanssimaan ennen tulevaa julkista esitystä. Kohtaus-tasolla henkilö kohtaa esteen, konfliktin tai ongelman, joka johtaa yleensä jonkinlaiseen katastrofiin. Housut pois! -elokuvassa tanssiharjoitukset eivät suju hyvin ja lopuksi osa porukasta vielä pidätetään.


Katso myös:
henkilöhahmo, juoni, este

Lisätietoa internetissä:
Lue nettiartikkeli päämäärästä.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License