Palaute

Miten palautetta annetaan?

On ryhmiä, joissa jokainen kirjoittaja toteaa toisen tekstistä: "ihan kiva". Toisaalta on ryhmiä, joissa muiden tekstejä tuskin luetaan, koska ensisijaisesti kirjoittajia kiinnostavat omat tekstit. On myös niitä ryhmiä, joissa kirjoittajat kerta toisensa jälkeen torjuvat palautteen, sanovat tietävänsä ongelman tai että tarkoitus olikin aivan eri.

Kysymys kuuluukin siis:

Miten palautetta annetaan - ja vastaanotetaan?

Ajatuksia palautteenannosta:

  • palautteen päämääränä on antaa kirjoittajalle tietoa siitä, millaisia asioita muut tekstistä lukevat. Jokaiseen tekstiin liittyy niin positiivisia löytöjä kuin rakentavan kritiikin paikkoja. Pyri siis sanomaan molemmat puolet: mikä toimi, mikä ei.
  • kritiikin rakennetta voi pitää myös palatteenannon rakenteena. Kritiikin kolme peruspilaria ovat:

kuvailu

Kuvaile siis ensin, mitä luit. Keitä ovat henkilöt, mitä tekstissä tapahtuu, mikä nousi merkittäväksi. Millainen rakenne tekstissä on? Millaista kieltä? Jo tämä on tärkeää tietoa kirjoittajalle. Myös lukijan on tärkeää koota tekstistä käsiinsä faktat, se, mikä todella pitää tekstin mukaan paikkansa. Yksittäisen tekstin kohdalla ei välttämättä ole mahdollista sijoittaa tekstiä johonkin genreen tai tyylilajiin, mutta kun kyseessä on esimerkiksi käsikirjoitusversio, on tärkeää tunnistaa tekstin sisäiset lait. Onko tämä juoninäytelmä vai enemmänkin kompositio? Kompositiosta on turha etsiä juonta, ja juoninäytelmästä saattaa olla vaikeampi löytää itsenään esiintyviä näyttelijöitä tai fragmentaarisia kohtauksia.

tulkinta

Onko tekstillä sanoma tai väite (aina näin ei välttämättä ole)? Mihin rakenteella, kielellä ja merkityksillä pyritään? Millainen olo sinulle jää tekstistä? Mikä jäi kiinnostamaan?

arvottaminen

Palautteenannossa arvottaminen ei tarkoita tekstin kokonaisarvon punnitsemista. Sen sijaan palautteessa voidaan pyrkiä löytämään osa-alueita jotka toimivat ja osa-alueita, jotka tuntuivat kömpelöiltä. Perustele väitteesi: miksi ajattelet, että rakenne toimii/ ei toimi? Miksi ajattelet, että teksti on uskottava / epäuskottava? Mikä tietyn roolihenkilön repliikeissä tuntuu elävältä / teennäiseltä? Käytä apunasi esimerkkejä tekstistä, niiden avulla pystyt ehkä valottamaan mitä tarkoitat.

Ajatuksia palautteen vastaanottamisesta:

  • jokainen palautteenantaja on subjektiivinen lukija, ja antaa palautetta omasta historiasta ja mieltymyksestään käsin. Tämä on hyvä muistaa sekä suitsutusta että murskausta kuunnellessa. Vain sinä tiedät, mihin tekstisi pyrkii - ja tätä omaa pyrkimystä vasten on palautetta hyvä kuunnella.
  • pulinat pois - kirjoita muistiin kaikki sanottu. Se ei tarkoita, että olisit samaa mieltä. Jälkikäteen voit pohtia, ketä uskot, ketä et, ja mikä tuntuu palautteessa tärkeältä. Puolustellessa ja tekstiä selittäessä menetät kuitenkin sen, mikä tekstipalautteessa on arvokasta: kertomuksen lukukokemuksesta.
  • älä muuta tekstiä suoraan palautteen pohjalta, vaan odottele vähän aikaa, anna palautteen vajota ja katso sitten mitä teet. Ole uskollinen omille päämäärillesi.


Lisätietoa internetissä:
Ohjeita palautteenannosta oppilaalle


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License