Panos

Draaman tekee mielenkiintoiseksi se, että henkilöhahmoilla on jotakin panoksena. Heillä mahdollisuus voittaa tai menettää jotakin. Riskin takia erilaiset uhkapelit viehättävät monia. Pelissä asetetaan panos, jonka voi menettää tai voittaa korkojen kera. Samaa tapaan kirjoittaja kirjoittaa henkilöhahmolle jonkin panoksen. Se voi olla mitä tahansa, mikä on tärkeää hahmolle, kuten maine, työpaikka, omaisuus, rakkaus tai vaikkapa henki.

Kirjallisuusagentti Donald Maas jakaa teoksessaan Writing the Breakout Novel panokset julkisiin ja henkilökohtaisiin. Julkiset panokset koskettavat koko yhteisöä ja henkilökohtaiset liittyvät hahmon sisäiseen ongelmaan.

Jokaisessa kohtauksessa on jotakin pelissä. Joulun aikaan esitettävässä Ihmeellinen on elämä -elokuvan kohtauksessa, jossa päähenkilö George pelastaa lapsena veljensä Harryn hukkumasta, on panoksena veljen henki. Kun George estää apteekkaria toimittamasta vahingossa myrkkyä asiakkaalleen, niin panoksena on sekä asiakkaan henki että apteekkarin ura ja vapaus, jonka hän menettäisi vankilatuomion myötä. Aikuisena panoksena on Georgen oma henki kun hän päättää hypätä sillalta alas, Potterin varastettua rahatukun.

Kohtausten lisäksi draamassa on yleensä jokin kokonaispanos, mikä liittyy tarinan suurimpaan konfliktiin. Ring-elokuvassa panoksena on sekä päähenkilö Rachelin oma henki että koko hänen perheensä elämä. Panoksen takia Rachelilla ei ole mahdollisuuksia jättää tilannetta sikseen, vaan hänen on toimittava, hänen on ratkaistava videonauhan arvoitusta voidakseen pelastaa itsensä ja perheensä. Toisin sanoen vaihtoehdoton tilanne ja korkeat panokset motivoivat Rachelia toimimaan ja katsojaa katsomaan elokuvaa.

Panokset kasvavat tarinan kuluessa. Tämä takaa katsojan kiinnostuksen. Ring-elokuvassakin ensin vaarantuu Rachelin henki, kun hän katsoo videonauhan, sitten vasta hänen miehensä henki, kun Rachel näyttää videonauhan hänelle ja lopulta myös Rachelin pojan henki, kun hän katsoo äitinsä tietämättä videonauhan.

Ihmeellinen on elämä ja Ring -elokuvien panokset eivät toimisi, elleivät George ja Rachel olisivat hyviä, ystävällisiä, rehellisiä ihmisiä, jotka välittävät aidosti toisten ihmisten hyvinvoinnista. Jos Potter olisi Ihmeellinen on elämä -elokuvan päähenkilö, niin katsojalle olisi melko yhdentekevää se, että hyppäisikö hän sillalta alas vai ei.


Katso myös:
kohtaus, rakenne

Lähteet:
Maas, Donald 2001, Writing the Breakout Novel, 59-80.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License