Perhe

Elokuva, tv-sarja tai näytelmä esittelee useasti perheenkaltaisen ryhmän, jossa on isää, äitiä, siskoa ja veljeä muistuttavat hahmot. Tarinat käsittelevät perheen tai yhteisön jäsenien vuorovaikutusta. Ryhmä käyttäytyy perheen lailla ja heillä on perheen tavoin jatkuvia ongelmia ja konflikteja. Perheenomaiset, läheiset suhteet henkilöiden välillä synnyttävät tehokkaammin tunnekokemuksia katsojassa sekä hän voi peilata omaa elämäänsä kuvitteellisen perheen kautta.

Ryhmä voi olla oikea perhe, työpaikan työntekijät, koulun opiskelijat tai esimerkiksi baarin asiakkaat ja henkilökunta. Perheitä voi olla myös useita, kuten samalla kadulla asuvat perheet tai kilpailevat perheet. Kummisetä-elokuvissa Michaelin perhe on mafiaperhe. CSI:ssa perhe on rikospaikkatutkijat. Kuolleiden runoilijoiden seurassa on seuran jäsenet ja isänkaltainen rooli lankeaa herra Keatingille.

Elokuvat, tv-sarjat tai näytelmät voivat esitellä myös kylän, yhteisön, jolla on ominaispiirteensä ja ongelmansa. Kylä mahdollistaa suuremmat yhteiskunnalliset viittaukset, kun se esittää pienoiskoossa läpileikkauksen yhteiskunnasta. Kylässä voi olla esimerkiksi sen hallitsijat, sen keskiportaan johtajat ja alamaiset.

Esimerkiksi elokuvassaan Valkoinen nauha Michael Haneke käyttää 1900-luvun alun pohjoissaksalaista kyläyhteisöä kuvaamaan sen ajan Saksaa ja natsismin syntyä. Kylän ylin johtaja on paroni, keskiluokkaa ovat lääkäri ja pastori ja maanviljelijät ovat lähes orjan asemassa olevia alamaisia. Ylempiarvoiset henkilöt kohtelevat julmasti alempiarvoisiaan ja nämä puolestaan kostavat eritavoin kärsimyksiään.


Katso myös:
henkilöhahmo, orkestrointi

Lähteet:
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia.
Vacklin, Nikkinen 2011, Television runousoppia.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License