Rakenne on osien suhde toisiinsa. Näytelmästä tai teatteritekstistä voidaan erotella useita samanaikaisia rakenteita esimerkiksi kohtausten, monologien ja dialogien tai tunneintensiteetin perusteella.
Esimerkki 1: laulun rakenne A Esimerkki 2: Punahilkka- esityksen rakenne 1. kohtaus - Punahilkka lähtee matkaan kotoa Tässä Punahilkka-rakenteessa sadusta poikkeavaa on metsästäjän ilmaantuminen tarinaan aiemmin kuin kohtauksessa 8. Toisaalta tällä esitellään metsästäjä aiemmin, mutta ehkä myös viedään pois jännitystä - tarinasta tulee metsästäjän ja suden kamppailu, jossa Punahilkka ja Mummo ovat apureita. Esimerkki 3: Erään nykyteatteriesityksen rakenne 1. Miten maailma pelastui?(intro 1) - ääninauha Rakenne eli muoto ja sisältö ovat vuorovaikutussuhteessa toisiinsa: se, miten kerrotaan luo myös sitä, mitä kerrotaan. Muodon ja sisällön suhde on erottamaton: jos kerrotaan sirpaleisesta nyky-yhteiskunnasta, voi siitä olla vaikea kertoa yhtenäisellä, yhden päähenkilön kronologisesti etenevällä tarinalla ilman, että sirpaleisuus tuntuu päälleliimatulta. Esityksen uudet muodot kertovat siis myös muuttuvasta maailmasta: nykytaiteen rakenteet pyrkivät yleensä kertomaan jotain myös nyky-yhteiskunnan rytmeistä, rakenteista ja maailmankuvasta. Esityksistä on analysoitu esiin monia erilaisia rakennemalleja. Rakennemallit voivat kirjoittaessa olla tukena - ajatus siitä, millaista rakennetta ollaan tekemässä voi auttaa tekstin luomisessa samoin kuin rakennustelineet auttavat rakennuksen pystytyksessä. Tunnetuin on ehkä aristotelinen, tarinaan perustuva rakenne. Toinen, paljon käytetty on aiheeseen perustuva rakenne. Erilaisia rakennemalleja löydät allaolevasta katso myös- listasta. Tehtäviä liittyen rakenteeseen.
Lähteet: Lisätietoa internetissä: |
Rakenne
page revision: 9, last edited: 11 Feb 2010 11:19
Tähän voit kirjoittaa kommentteja käsitteen avaukseen. Mitä puuttuu? Mikä jäi epäselväksi? Oppimateriaali muokkautuu edelleen vuonna 2010.
Post preview:
Close preview