Takaumarakenne

Takauma on kohtaus, joka siirtää tarinan kerronnan nykyisyydestä menneisyyteen. Takaumien avulla valotetaan usein tarinaa edeltäneitä tapahtumia tai henkilön taustatarinaa. Siirtymä nykyisyydestä voi tapahtua dramaattisen kysymyksen avulla, johon sitten menneisyyden kohtauksessa vastataan jollakin yllättävällä tavalla.

Takaumarakenteisessa tarinassa on kaksi pääjuonta, joista toinen sijoittuu päähenkilön menneisyyteen ja toinen nykyisyyteen. Kummallakin tarinalla on oma draamallinen rakenteensa. Nykyisyyden juoni valottaa menneisyyden tapahtumia. Takaumat ovat tuttuja esimerkiksi Lost-tv-sarjasta.

Slummien miljonääri -elokuvan nykyisyyden tarinan alussa 18-vuotias Jamal Malik on vain yhden kysymyksen päässä pääpalkinnosta Haluatko miljonääri -kilpailussa, kun häntä aletaan epäillä huijaamisesta. Kukaan ei pidä mahdollisena, että entinen katulapsi voisi tietää oikeat vastaukset. Poliisikuulusteluissa käydään läpi jokainen siihenastinen kilpakysymys ja Jamal joutuu aina kertomaan, miten hän tietää oikean vastauksen. Jokainen vastaus näytetään takaumana Jamalin aiemmasta elämästä. Jokainen vastaus tapahtuu menneisyyden juonessa.

Australialainen käsikirjoittaja Linda Aronson jakaa teoksessaan Screenwriting Updated takaumaelokuvat kahteen pääkategoriaan, joita ovat tuhotut unelmat ja tapaushistoriat. Aronson korostaa, että nämä eivät ole ainoita, ja että usein nämäkin rakenneratkaisut sekoittuvat.

Tuhotut unelmat -tarinan päähenkilö on sympaattinen kaveri, joka menneisyyden tarinassa menettää unelmansa ja nykyisyyden tarinassa saavuttaa unelmansa. Slummien miljonäärissä Jamal menettää menneisyyden tarinassa rakastettunsa ja nykyisyyden tarinassa saa hänet takaisin.

Tapaushistorian päähenkilö on usein epäsympaattinen ja antagonisti, jonka elämää ja luonteenpiirteitä valotetaan sekä menneisyyden että nykyisyyden tarinalla. Kuuluisin esimerkki lienee Citizen Kane. Elokuvan alussa lehtimoguli Charles Foster Kane kuiskaa sanan ”rosebud” ennen kuin kuolee. Kilpailevan toimittaja lähtee selvittämään sanan merkitystä ja haastattelee Kanen tuntemia ihmisiä. Haastateltavien tarinat kertovat takaumina Kanen elämän tarinan.

Menneisyyden ja nykyisyyden tarinat ovat juonia omine rakenteineen. Ero perinteisiin juoniin on vain se, että juonet tapahtuvat eri aikakausina. Olennaista takaumarakenteelle on purkautuva mysteeri ja niissä on usein jonkinlainen etsivä-hahmo, kuten kuulustelija Slummien miljonäärissä ja kilpailevan lehden toimittaja Citizen Kanessa. Kun nykyisyyden tarinassa ratkotaan arvoitusta tai valotetaan arvoituksellisen henkilön elämää, niin menneisyyden tarina on yleensä ihmissuhdejuoni.

Toinen ero perinteiseen tarinan kerrontaan on se, että takaumaelokuva tekee silmukan. Slummien miljonääri alkaa siitä hetkestä, kun Jamal on yhden kysymyksen päässä päävoitosta ja hänet pidätetään. Kolmas näytöksen alussa silmukka umpeutuu, kun tarina palauttaa Jamalin takaisin tuohon hetkeen. Jamal vapautetaan kuulusteluissa. Hänen on taas mahdollista voittaa päävoitto, mutta tällä kertaa katsoja tietää hänestä kaiken, koko hänen menneisyytensä, ja hänen syynsä osallistua Haluatko miljonääriksi -kilpailuun. Viimeinen näytös kertoo katsojalla, että voittaako Jamal ja saavatko rakastavaiset toisensa.


Katso myös:
rakenne

Lähteet:
Aronson, Linda 2001. Screenwriting Updated. 130-174.
Vacklin, Rosenvall, Nikkinen 2008, Elokuvan runousoppia, 93-97.

Lisätietoa internetissä:
Lue Slummien miljonäärin käsikirjoitus.
Lue Citizen Kanen käsikirjoitus.
Lue Lost-sarjan jakson käsikirjoitus.


Edellinen käsite Seuraava käsite
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License