Tehtäviä oman kielen etsimiseen

Voit valita alla olevista tehtävistä jonkun työryhmäsi käyttöön Noodissa. Voit myös muokata tehtävää omiin tarpeisiisi sopivaksi.

  1. maalaa tehtäväteksti
  2. kopioi se ctrl-C- painikkeilla leikepöydälle (tai valitse valikossa Edit - Copy)
  3. siirry Noodin Luo tehtävä -sivulle
  4. liitä teksti tekstikenttään ctrl-V-painikkeilla. (tai valitse valikossa Edit - Paste)

TUNTEIDEN TULKKI

Tämä on moniosainen tehtävä, joka voidaan jakaa useammalle päivälle tai useampaan Noodin tehtävään.

Osa 1.

  • Kirjoita paperille lista tunteista, esim. viha, rakkaus, jne.
  • Valitse tunne, joka juuri nyt tuntuu sinusta läheiseltä.
  • Kuvaile tekstissäsi tunnetta omin sanoin niin, ettet käytä tunteen nimitystä. Miltä se tuntuu? Haisee? Maistuu? Millainen ilma kuvailee kyseistä tunnetta? Millainen muoto?

Osa 2.

  • Valitse jonkun muun kirjoittama kuvaus tunteesta - jokin, joka on mahdollisimman erilainen kuin sinun omasi.
  • Luo dialogi, jossa toinen osapuoli puhuu sinun kirjoittamillasi sanoilla ja toinen toisen valitsemasi tekstin sanoilla. Älä välitä siitä, onko dialogissa selkeää tarinaa - etsi ennenkaikkea tunnekokemusta. Voit toistaa sanoja.

Osa 3.

  • kirjoita kohtauksellesi parenteesit, joissa kuvailet, ketkä kohtauksessa ovat, missä he ovat ja mitä tekevät.

ESIMERKKI:
(dialogista)
A:Kylmä kylmä kylmä talvinen iltapäivä.
B: Kiehuu rotat rokkaa pitkin katua.
A: Ei. Ei ikinä.
B: Syvä kuilu pyörii pyörii.

HAVAINTOJA

Ota kynä ja paperia mukaan ja lähde ulos. Katso tarkkaan kaikkea, ja pyri kuvailemaan havaitsemasi mahdollisimman tarkasti. Mieti, miten juuri sinä havaitset asioita, ja muistuttavatko ne sinua jostain. Käytä mielikuvia ja muistoja hyväksesi.

ESIMERKKI:
Viemärinluukku on metallinen, pientä ruudukkoa. Välissä on purukumi, ehkä sen on pudottanut kahdeksanvuotias lapsi matkalla kouluun.

CROQUE-KIRJOITUS

Ota kello. Ajasta se kahden minuutin päähän. Katsele ympärillesi ja valitse ensimmäinen esine tai asia, johon silmäsi osuvat. Kuvaile esine tai asia kahdessa minuutissa - pyri tavoittamaan jotain olennaista sen olemuksesta ja tunnelmasta. Vaihda esinettä tai asiaa, ja kirjoita taas kaksi minuuttia.

RUNOILIJAN JALANJÄLJISSÄ

Mene kirjastoon ja etsi kaksi runokirjaa, joiden kielestä pidät mutta jotka ovat keskenään erilaisia. Lainaa kirjat ja ota viereesi työpöydälle. Kirjoita monologi aiheesta "Tulevaisuus". Päätä ensin, kuka puhuu ja missä. Selaile kirjoittaessasi toisen kirjan runoja, hae niiden rytmiä ja sanastoa.

Kun olet saanut tekstin valmiiksi, jätä se muutamaksi tunniksi. Palaa sitten ja lue toista runokirjaa. Kirjoita sama teksti toisen kerran toisen runokirjan tyyliin, vaihda sanoja ja rytmiä, mutta pidä pääsisältö samana.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License