Suomalaisena terminä yhteisöteatteri on yleisnimitys teatterimuodoille, jotka korostavat teatterin kollektiivista yhteisöajatusta, vuorovaikutteisuutta ja yleisöä osallistavaa esitystapaa. Esitys tehdään jossakin yhteisössä sen sisältä nousevasta aiheesta tai ammattilaisryhmä tekee vuorovaikutteista teatteria yhteisestä tärkeästä teemasta.
Sosiaalisen teatteriajattelun pohjalla on vahvasti ajatus yksittäisen kansalaisen äänen pääsemisestä kuuluviin omaa elämää koskevissa asioissa. Yhteisöteatteriin kuuluu myös ajatus teatterista siihen osallistuvien ihmisten voimaannuttajana. Keskeistä yhteisöteatterissa on ajatus nimenomaan yhteisön tarpeesta, siitä käsin liikkeelle lähtemisestä.
Micke Renlund ja Marja Ventola määrittelevät yhteisödraamaa ja -teatteria seuraavasti:
Yhteisöissä toteutettava prosessi voi olla monivaiheinen. Siihen voi sisältyä erilaisia osallistavia taiteen menetelmiä. Draamamenetelmät ovat kehittyneet draamallisten elementtien soveltamisesta kasvatuksessa ja esimerkiksi terapiassa. Yhteisödraama on luonteeltaan paikallista, yhteisön ja yhteisöryhmien arkeen kiinnittyvää draamallista toimintaa. Se tukee muutoksen mahdollisuutta yhteisöissä.
Katso myös:
soveltava teatteri, osallistava teatteri
Lähteet:
Koskenniemi 2007, Osallistava teatteri, devising ja muita merkillisyyksiä s. 15-16,20,28,30
Ventola- Renlund 2005, Draamaa ja teatteria yhteisöissä s. 12
Lisätietoa internetissä:
Teatterikorkeakoulu-lehden artikkeli
Augusto Boal/Wikipedia Wikipedia-artikkeli Augusto Boalista
Forum-teatteri/Wikipedia Wikipedia-artikkeli Forum-teatterista
Edellinen käsite | Seuraava käsite |